Stredoškoláci získali ceny za práce o spolužití kultúr na Slovensku

15.06.2012 Bratislava

Bratislava 15. júna (TASR) - Autori najkvalitnejších prác o multikultúrnom spolužití na Slovensku v 20. a 21. storočí, ktorí sa zapojili do 7. ročníka celoeurópskej súťaže Eustory, si dnes prevzali svoje ceny. Do súťaže sa tento rok prihlásilo 98 žiakov z 24 škôl z celého Slovenska. Záštitu nad Eustory prevzal poslanec Európskeho parlamentu Peter Šťastný.

Študenti sa vo svojich prácach zamerali na multietnicitu svojho regiónu, mesta alebo rodiny. Ťažiskovým bolo spolužitie najpočetnejších etník - maďarského, nemeckého, českého, poľského, židovského, rómskeho, rusínskeho či ukrajinského, no v závislosti od regiónu, prípadne vybraného obdobia, mohli študenti spracovať aj vplyvy iných etník, ktoré sa vyskytli na našom území. „Hodnotitelia tvrdia, že z roka na rok majú tie práce vyššiu úroveň. Veľmi to záleží od učiteľov, ktorí žiakov vedú,“ povedala koordinátorka programu Eustory na Slovensku Katarína Czetmayerová. Dodala, že súťaž sa zameriava na dejiny 20. a 21. storočia, ktorým sa na hodinách dejepisu venuje veľmi málo priestoru. Každá krajina si však môže zvoliť v rámci moderných dejín ľubovoľnú tému.

Stredoškolákom udelili ceny v dvoch kategóriách – individuálne a skupinové práce. V prvej boli udelené dve prvé miesta. V tomto ročníku žiaci napísali prvú prácu v angličtine. Jej autorky získali Cenu za odvahu písať v cudzom jazyku.

Prvé miesto v kategórii Skupinové práce získali žiačky žiarskeho Gymnázia Milana Rúfusa Bianka Medvedecká a Dominika Brodová, ktoré písali o Židovskej komunite vo Svätom Kríži nad Hronom. „Vybrali sme si túto tému, lebo v našej škole sa konal projekt čistenia synagógy, čo nás veľmi zaujalo, lebo sme nevedeli, že v našom meste žili Židia. Postupne sme objavovali cintorín a rôzne súpisy Židov, ktorí sa nachádzali v našom meste, a pamätníky,“ uviedla Brodová. Synagóga, o ktorú sa stredoškoláčky zaujímali, je zvláštna tým, že sa v nej nachádza ľudská podobizeň. „V židovskej kultúre je zakázané zobrazovať ľudské a zvieracie motívy. Na korintskom stĺpe v tejto synagóge je zobrazená ľudská tvár,“ objasnila Medvedecká. Žiačky plánujú v skúmaní tejto témy pokračovať.

Hodnotenie odbornej stránky prác, narábania s historickými prameňmi a ich vedeckého spracovania zabezpečili vybraní učitelia dejepisu, vysokoškolskí pedagógovia, zamestnanci Štátneho pedagogického ústavu či Historického ústavu Slovenskej akadémie vied. Dnešného udeľovania cien sa zúčastnil aj riaditeľ Ústavu pamäti národa Ivan Petranský a profesor Pavol Mešťan.

Súťaž Eustory koordinuje nezisková organizácia Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj, ktorá sa programovo zameriava na globálne vzdelávanie a rozvojovú pomoc.
 

Vyberte región